Jan Sigurd Waage

Malerier

14. mars 2009 – 19. april 2009

Jan Sigurd Waage (f. 1943) bor og arbeider i Bergen . Han har sin utdannelse fra Vestlandets Kunstakademi (1986 – 1990) og har en rekke separatutstillinger bak seg, bl.a. på Galleri s.e. og Galleri Brandstrup. Waage har også deltatt ved Vestlandsutstillingen i en årrekke, dessuten ved Høstutstillingen og utstillingen Norske Bilder, i regi av Galleri Brandstrup og TV2.

Han er kjøpt inn av Statoil Collection Brussel, Gullfaks C-plattformen, Statfjord og Norsk Kulturråd. Her i Bergen har han gjennom årene opparbeidet seg et meget trofast publikum som imøteser hver ny utstilling med spenning.

Om kunstnerens arbeider:

Sin holdning til maleriet oppsummerer ofte Jan Sigurd Waage med et sitat fra Stein Mehren: «Farger er sansenes forsmak på paradis». Det er den sanselige, umiddelbare opplevelsen av verden som er styrende for hans maleri.

Waages maleri er abstrakt og ekspressivt, men har sine røtter i naturen. Man kan si at det dreier seg om opplevelser av naturen formidlet gjennom et særegent temperament. Så er da også Waage en ivrig fjellvandrer på Hardangervidda, hvor han fester sine inntrykk til skisseblokkens sider. På atelieret fortsetter den skapende prosessen – ofte med musikk som en kreativ katalysator - idet et lerret plasseres på gulvet og malingen delvis helles utover og bearbeides med redskaper som løvang, slikkepott og pensler. Siden henges bildet på veggen og arbeidet fortsetter. I prosessen kan det f.eks. hende at et bilde snus, fordi det viser seg at det fungerer bedre på den måten.

Veien fram til det ferdige maleriet er altså en sammensatt prosess – en blanding av tilfeldigheter som ikke kan kontrolleres og en mer bevisst styring. Denne måten å arbeide på var også karakteristisk for amerikansk 50-tallsmaleri med bl.a. Willem de Kooning og for Cobra gruppen med Asger Jorn – to sentrale inspirasjonskilder for Waage.

Galleri Langegården, Straumeveien 17 A, 5073 Bergen. Tlf. 41 42 09 50. Åpningstider: onsdag - søndag 12 - 16, og etter avtale.