Ragnhild Ohma

Pattern is hard to change

25. april 2009 – 31. mai 2009

Ragnhild Ohma (f. 1980, Bergen) er tilbake med sin andre separatutstilling i Bergen. Da hun stilte ut i Galleri Kronstad Hovedgård i 2007, fikk hun meget fine anmeldelser i Bergens Tidende (Øystein Hauge) og i magasinet Billedkunst (Tommy Olsson) - og hennes bilder vakte berettiget oppsikt blant publikum. Til fjorårets Vestlandsutstilling ble et av hennes store malerier valgt ut av utstillingens kurator, Øystein Hauge. Ohma har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen, avd. Akademiet, Statens Kunstakademi i Oslo og Kunstakademiet i Helsinki, Finland. Hun har stilt ut i bl.a. Galleri Brandstrup, The Drawing Room i London og Alma Løv Museum of Experimental and Unexpected Art i Sverige - og har deltatt på Norske Bilder, Høstutstillingen (2008) og Stockholm Art Fair. Det er med spenning vi imøteser hennes nye utstilling.

Kunstneren om sine nye arbeider:

Tegningene/maleriene tar utgangspunkt i tilsynelatende private fotografier. Fotografiene er hentet fra fotoalbum, familiefoto lagt ut på nettet og fotografier fra bøker/biografier om Einar Gerhardsen. Albumfotografiene/familiebildene har en privat karakter, men det forteller også om vår felles fortid og samtid, om hva slags type samfunn vi lever i, og hvilke normer og smak som er gjeldende. Gjennom tegningene/maleriene skapes en distanse til det private motivet og dette kan gi bildene en mer allmenn verdi.

”Subjekter skiller seg fra hverandre ved hvordan de skiller mellom det vakre og det stygge, det utsøkte og det alminnelige eller vulgære – og gjennom disse skillene uttrykkes eller avsløres den posisjonen subjektene selv har innen objektive klassifiseringer”. (Distinksjonen, Pierre Bourdieu)

I tillegg til tegningene/maleriene vil jeg ha en vegginstallasjon som består av store treplater og tapet. Disse bildene kan gi assosiasjoner til abstrakt maleri, men samtidig ha en klar sammenheng med mine figurative bilder gjennom titler og visuelle virkemidler som fargene i treplatene og ulike collage-elementer. Tittelen på utstillingen ”Pattern is hard to change” kan vise til konkrete mønstre som mønsteret i en tapet, men det kan på samme tid vise til mer uhåndgripelige og abstrakte begreper som relasjonelle, tradisjonelle, historiske og samfunnsmessige mønstre og strukturer. Tittelen kan også vise til et metanivå, som en kommentar til egen kunstnerisk praksis.

Galleri Langegården, Straumeveien 17 A, 5073 Bergen. Tlf. 41 42 09 50. Åpningstider: onsdag - søndag 12 - 16, og etter avtale.