Morten Molden, Solveig Haukaas

Grafikk/Emaljebilder

4. desember 2009 – 20. desember 2009

Solveig Haukaas er et internasjonalt kjent navn innenfor emaljekunsten og har deltatt ved en rekke utstillinger bl.a. i Frankrike, Canada og Japan. Hun underviser selv i denne kunstarten - og er en av meget få norske kunstnere som arbeider med emalje. Hun konsentrerer seg om å lage bilder - og utstillingen gir en sjelden mulighet til å oppleve emaljekunst på høyt nivå i Norge.

Solveig Haukaas om emalje og sin arbeidsmetode:

«Emalje er en spesiell type glass som er tilsatt ulike oksyder som gir farge. Glasset knuses i en morter til konsistens av fin sand og påføres et metall som har høyere smeltepunkt enn emaljen, ved hjelp av forskjellige teknikker. Deretter brennes det i en muffelovn i noen minutter ved ca. 800 grader. Påføring og brenning gjentas inntil ønsket resultat er oppnådd. Jeg bruker kobber som underlag for emaljen. I mange av arbeidene er det også brent inn 22 karat gull, og 925 sølv. Mange av arbeidene har vært i ovnen 15–20 ganger. Egypterne arbeidet med emalje ca. 2000 f. Kr. Også i Kina ble emaljearbeider laget meget tidlig. Japan kom med senere, men der har emaljearbeider vært høyt verdsatt, og blir det fortsatt.»

Morten Molden arbeider i kontrast til Haukaas med en helt moderne teknikk, nemlig digital grafikk. Teknikken har de senere år blitt stadig mer benyttet blant kunstnere. Morten Molden er utdannet arkitekt fra NTH med undervisning i tegning/farge/modellering ved bl.a. kunstnerne Håkon Bleken og Lars Tiller.

Morten Molden om sine arbeider:

«Som utøvende kunstner har jeg i vel 10 år arbeidet med digital grafikk, en uttrykksform som er en kombinasjon av tegning, fotografi og digital bearbeiding. Mine motiver er inspirert av relasjoner og kontraster mellom abstraksjoner og naturalisme. Jeg henter disse inntrykkene på reiser og fra spesielle hendelser i det daglige liv. Disse inntrykkene bearbeides digitalt og formalt til et estetisk uttrykk.»

Galleri Langegården, Straumeveien 17 A, 5073 Bergen. Tlf. 41 42 09 50. Åpningstider: onsdag - søndag 12 - 16, og etter avtale.