Carl Oscar Schelbred

Malerier

6. november 2010 – 28. november 2010

Carl Oscar Schelbred (f. 1957) fikk etter studiene ved Kunstakademiet i Oslo raskt en fremtredende posisjon i norsk kunstliv. Hans gjennombrudd som kunstner skjedde i 1985, etter debututstillingen med tegninger. Han er innkjøpt til en rekke museer og samlinger, blant annet Nasjonalgalleriet, Bergen Billedgalleri, Riksgalleriet, Norsk Kulturråd og Statoil. I 2007 ble over 120 arbeider av kunstneren vist på en retrospektiv utstilling i Haugar Vestfold Kunstmuseum. Kunstkritiker Trond Borgen har forfattet et verk om kunstneren: «Carl Oscar Schelbred. Ensom rytter».

Det er en helt særegen billedverden vi finner i hans tegninger og malerier. Han har opp gjennom årene befolket dem med underlige dyr og naivt tegnede menneskeskikkelser – men ofte er det en melankolsk og stille stemning i hans malerier. «Elegisk surrealisme» er et uttrykk som har blitt brukt om hans arbeider.

I de senere år har Schelbred konsentrert seg om variasjoner over det klassiske stillebenet. Om disse sier Schelbred selv:

«Jeg lager som regel et slags dramatisk stilleben, hvor jeg unnlater oppstilling som modell. Ofte bruker jeg kjente symboler som kopper, glass og blomster. Jeg etterstreber å nøytralisere motivet og heller la de maleriske løsningene komme i forgrunnen.»

Se også kunstnerens hjemmeside.

Galleri Langegården, Straumeveien 17 A, 5073 Bergen. Tlf. 41 42 09 50. Åpningstider: onsdag - søndag 12 - 16, og etter avtale.