Lillian Presthus

Min hage

9. april 2011 – 8. mai 2011

Lillian Presthus er aktuell med nye malerier basert både på barndomsminner og «nye minner» knyttet til f.eks. det å være rammet av Giardia. Og i disse dager lanseres en bok om hennes kunstnerskap, med tekst av Gunnar Danbolt, professor i kunsthistorie. Her formes et bilde av en kunstner som i slektskap med Matisse «forfører sansene» i sine malerier, men som på samme tid har et skarpt blikk for - og uttrykker visuelt - familierelasjoner og ikke minst barnets rolle i familien . Bildene er basert på kunstnerens egne minner - men skaper høy grad av gjenkjennelse hos betrakteren.

I Lillian Presthus' maleriske univers blir minnene til fargestrålende bilder med en helt umiskjennelig «signatur». Oppveksten i Ytre Arna med det helt særegne miljøet rundt tekstilfabrikken, er et viktig utgangspunkt. Her arbeidet moren en periode, og:

«Far arbeidet også – nærmest på fritiden – som en art designer på tekstilfabrikken og tegnet mønstre til tekstiler. Det arbeidet fascinerte meg. Særlig alle gjentagelsene, repetisjonene, av de samme blomstene eller figurasjonene. Jeg likte å gå ned på restutsalget til fabrikken og studere disse mønstrene som aldri tok slutt. De samme elementene kom igjen og igjen helt til noen klippet i dem og slik sa et tilfeldig stopp. Likevel fortsatte de på de svære rullene. Det var en slags håndfast evighet.» (Fra «Lillian Presthus», s. 71)

Disse mønstrene, sammen med fotografier fra barndommen, utgjør hennes hovedinspirasjonskilder: «Men det var først da jeg fant frem til dette materialet - som var det som omga meg i barndomshjemmet mitt i Ytre Arna - tekstilene, mønstrene, flaten og fotografiene, at jeg fikk nytt fotfeste. Og følte at nå var jeg på rett vei. Kanskje fordi jeg på en måte var kommet hjem til mitt eget.» (Fra «Lillian Presthus», s. 80)

På utstillingen vil hun vise ca. 12 malerier fra de siste par årene - bilder som oppleves som allmenne og taler direkte til betrakteren, enda om utgangspunktet er kunstnerens personlige «minnebok» fra barndom og voksenliv.

Utstillingen står t.o.m. 8. mai. (Stengt i påsken 18.–24. april)

lillianpresthus.com

Galleri Langegården, Straumeveien 17 A, 5073 Bergen. Tlf. 41 42 09 50. Åpningstider: onsdag - søndag 12 - 16, og etter avtale.