Kjell Pahr-Iversen

Nye malerier

14. mai 2011 – 5. juni 2011

Kjell Pahr-Iversen (f. 1937) er et av de største og mest sentrale navnene i norsk kunstverden, med utstillinger og innkjøp til alle de viktigste museene og samlingene i Norge. Pahr-Iversen arbeider med maleri, grafikk, tegning – og har utført monumentale glass- og veggmalerier til flere offentlige bygninger og kirker. Også utenfor Norge har han markert seg sterkt gjennom sitt lange virke – med en rad utstillinger i en rekke europeiske land og i USA, sist en retrospektiv vandreutstilling i Spania (2003) og i Frankrike (2004). Utdannelsen førte ham vidt omkring: fra Kunsthåndverkskolen i Bergen (1957) til Kunstakademiet i København og Amsterdam og til Slade School of Art i London. Dansk kunst med navn som Asger Jorn har hatt stor betydning – i tillegg har bl.a. møtet med fransk kunst og sentrale personer i fransk kunstliv vært meget viktig.

Pahr-Iversen har siden 60-tallet i stor grad arbeidet med serier – ikke minst er «Ikon»-serien meget kjent blant publikum. På utstillingen i Langegården vil han vise noen malerier i denne serien, men hovedsakelig malerier i serien «Herbarium» – med en tittel som henspiller på hans livslange interesse for planter. Denne serien av malerier fremviser en fargekraft og en spenst som peker på at Pahr-Iversen ikke står på stedet hvil, men er i stadig utvikling og hvileløst søker nye kunstneriske utfordringer.

Kunsthistoriker Lau Albrektsen skriver om de nyeste arbeidene i «Herbarium»-serien: «I de seneste bildene er de plantelignende enhetene komponert av kraftige, linjært understrekede elementer. Tegningen angir en kraft og en klar tredimensjonalitet, som gjør dem potent svulmende. I tillegg opererer de med et visst rom rundt seg på billedflaten. Dermed ligger de ikke som før i en fortløpende flate omgitt av andre planteformer, men står oppreist ut fra egen styrke og sine enkelte komponenters løfte- og bæreevne. Bruken av aksentuerende farvekontraster og strek-effekter på de kraftige farveflatene gir det hele et virkningsfullt vibrerende uttrykk.»

Siden 1986 har Galleri Langegården vært Pahr-Iversens faste galleri i Bergen – og det er med spenning vi imøteser hans åttende separatutstilling her, som også er galleriets Festspillutstilling.

Se også kunstnerens nettside, med biografi og billedmateriale fra hele hans lange virke.

Galleri Langegården, Straumeveien 17 A, 5073 Bergen. Tlf. 41 42 09 50. Åpningstider: onsdag - søndag 12 - 16, og etter avtale.