Ingrid Toogood Hovland

Iscenesettelser

20. august 2011 – 11. september 2011

Ingrid Toogood Hovland (f. 1976 i Stavanger) har markert seg sterkt som kunstner de siste årene med en rekke separat- og gruppeutstillinger, hun var juryleder for Høstutstillingen i 2008 og 2009 og ble i 2006 valgt ut til å utsmykke fasaden på Oslo S før jul. Hennes arbeider er blant annet innkjøpt til Universitetet i Oslo, Statoil og St. Olav Hospital i Trondheim – og hun står også bl.a. bak utsmykningen av ordførerens kontor i Stavanger.

Toogood Hovland stilte i 2008 ut i Galleri Kronstad Hovedgård, og er nå klar med sin andre separatutstilling i Bergen – en utstilling som ble anbefalt av Tommy Olsson i Morgenbladet, da den åpnet i Tromsø Kunstforening før sommeren. Han skrev blant annet dette: «...Utstillinger med Ingrid Toogood Hovland er litt som å få en eksploderende japansk kirsebærhage rett i fleisen sammen med et monsunregn av champagne, hvis dere skjønner hva jeg mener. Det gjør godt.» (Morgenbladet 10. - 16. juni 2011)

Ingrid Toogood Hovlands kunst setter fortelling og romlighet i spill med hverandre. Formalt eksperimenter hun ofte med sentrale virkemidler i tradisjonelt maleri, som illusjon, perspektiv og abstraksjon, og verkene befinner seg gjerne i et skjæringspunkt mellom maleri og installasjon. En fortelling kan ligge til grunn for arbeidene, men Toogood Hovlands verk underkaster seg ikke narrativet som tradisjonell illustrasjon. Det er heller snakk om en oppløsning av fortellingen i fragmenter og enkeltdeler. Fragmenter som knyttes sammen i scener med karakter av surrealistiske drømmebilder, og hvor former og motiver glir mellom maleriets og betrakterens rom.

I prosjektet Iscenesettelser undersøker kunstneren innganger til andre mulige verdener, med en bred utforskning av det uendelige og evige kontra det spesifikke og endelige, kunsthistorie kontra samtid. Disse aspektene synliggjøres tydelig gjennom maleriske sjangerbrudd. Kontraster er et viktig begrep i hennes arbeider, både på det innholdsmessige og det formale plan. Kontraster som ungpikedrømmer og fortapelse, knuter og åpninger, destruksjon og oppbyggelig fantasi er gjennomgående tema i arbeidene.

Utstillingen «Iscenesettelser» er støttet av Kulturbyfondet, Stavanger kommune.

Galleri Langegården, Straumeveien 17 A, 5073 Bergen. Tlf. 41 42 09 50. Åpningstider: onsdag - søndag 12 - 16, og etter avtale.