Feng Xian Lin

Maleri

11. februar 2012 – 4. mars 2012

Feng Xian Lin om sine arbeider:

"Jeg kommer fra Kina og vokste opp i tiden under Mao. Kina kan i denne perioden karakteriseres som svart/hvitt eller grå. Klærne, menneskene og landskapet, ja overalt dominerte det fargeløse, ikke som metafor, men rent fargemessig og konkret. Mitt maleriske uttrykk i Kina var også preget av dette og jeg arbeidet mest med svart/hvitt eller sterkt neddempete fargetoner.

Etter at jeg flyttet til Norge, for 16 år siden, har jeg følt meg omgitt av farger overalt, på mennesker, hud, klær, bygninger, vær og i landskapet. Denne fargerikdommen sprenger grenser, og mitt arbeid i svart/hvitt kan ikke lenger uttrykke disse nye opplevelsene. I løpet av de siste 4 årene har jeg derfor måtte gripe til ”vestlig” oljemaleri for å ha et egnet verktøy. I alle årene i Norge og Vesten har det vært det vestlige kunstmiljøet som har gitt meg impulser og inspirasjon og dette har blitt en viktig del av min identitet. Særlig van Goghs energi, Monet sin flytende harmoni, Hockneys distinkte og direkte observasjon og Kirkeby sin maleriske struktur.

Utstillingen på Langegården er min første utstilling av oljemalerier og også min første utstilling på dette galleriet. Hovedtemaet for utstillingen er epleblomstenes syklus, fra duftende blomst til moden frukt. For meg symboliserer dette den kvinnelige fruktbarhet og livskraft. I den kinesiske kulturen symboliserer eplet også lykke og det bringer positiv energi inn i hjemmet. Eplet som mat er en viktig og sunn frukt og virker rensende på kroppen.

Jeg foretok to reiseprosjekt i 2011 rundt i Hardanger for å hente motiv. Det første foregikk under fruktblomstringen i mai og det andre da frukten hang moden på trærne i september. Spesielt har jeg fokusert på epletypen Gravensten. Jeg syns den har en svært karakteristisk og vakker form. Og dens intense duft er svært tiltrekkende. Jeg opplever her å gå inn i et tidløst tema som er livsbejaende og har positive kvaliteter. Kanskje i en motsetning til hva jeg opplever som et destruktivt og meningsløst materielt jag i vår tid. Eplet får slik også symbolisere fred og sinnsro for meg.

Min tanke videre er å organisere en lignende utstilling i Kina, mitt tidligere hjemland, som mer enn noe sted har fått oppleve tidens jag og hvor behovet for ro og sinnlig forankring er større enn noen gang."

Galleri Langegården, Straumeveien 17 A, 5073 Bergen. Tlf. 41 42 09 50. Åpningstider: onsdag - søndag 12 - 16, og etter avtale.