Tom S. Kosmo

The Load

13. april 2013 – 12. mai 2013

Utstillingen viser nye malerier og trykk som bygger videre på billedverdenen Kosmo har blitt kjent for, befolket av dyr og mennesker. Denne utstillingen har i motsetning til tidligere hovedfokus på maleri, og viser et uvanlig utvalg av formater på arbeidene. Sirkler, ovaler og gotiske buer erstatter i stor grad det velprøvde rektangelet.

Billedverdenen Kosmo presenterer i sine arbeider peker tilbake på både posisjoner og sjangrer i kunsthistorien, så vel som språket fra illustrasjon, film og fotografi. Arbeidene er spekket med motstridende referanser og utsagn som tilbyr tilskueren et stort spekter av mulige tolkninger, men aldri en mulighet for å lene seg på en komfortabel kunstdiskurs eller –isme. Motsetninger som realisme og fantasi, humor og sublimering, nøkternhet og nostalgi veves tett sammen i et språk som prøver å klippe over de store linjene i kunsthistorien.

Det ligger en historisk selvbevissthet i bunnen av Kosmos arbeider. Maleriets historiske tyngde er nettopp det som gjør det interessant, som gjør det til en scene. Kosmo spiller ikke så mye på malingens eller fargens effekter, som på betrakterens forventninger og kjennskap til maleriets historie. Motsetningene i bildene speiler på den ene siden motsetninger i menneskets eksistens, men også motsetninger i vårt forhold til kunst. I paradoksale billedrom utfordres tilskuerens oppfatning av stilarter, sjangre og smaksdommer. Kosmo utforsker friheten som ligger i det fabulerende, det estetiske, i klisjeene og det avfeldige. Det dreier seg om et kunstnerisk prosjekt som ønsker å løsrive seg fra samtidens hierarkiske forhold mellom aktualitet og formspråk.

Tom S. Kosmo har utdannelse fra Kunsthøyskolen i Bergen, og er også bosatt i byen. Arbeidene hans er stilt ut omfattende i inn og utland, senest ved Printroom Gallery i London. Nasjonalmuseet, Bergen Kunstmuseum, Nordnorsk Kunstmuseum og Norsk Kritikerlag er blant institusjonene som har kjøpt inn arbeider. Kosmo har mottatt en rekke stipender og fikk i 2012 Statens 3-årige arbeidsstipend.

I prosjektrommet: Elin Brissman

Malerier

Bilde 1

Elin Brissman(f. 1982) er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen avd. Akademiet, og hun bor og arbeider i Bergen. Med nitid nøyaktighet tolker hun våre arkitektoniske omgivelser, med spesiell forkjærlighet for “anonyme” bygninger. På utstillingen i prosjektrommet viser hun bl.a. miniatyr-malerier.

Kunstneren om sine arbeider:

"Jag har alltid varit fascinerad av arkitektur, byggnaderna som omger oss i vardagen och hur vi ser på dem. Jag har en speciell svaghet för modernistisk arkitektur från tidsperioden 1945-1975, och då framför allt de anonyma, lågmälda och lätt förbisedda byggnaderna. I mina ögon är de vackra och förtjänar tid och uppmärksamhet. Att de dessutom tillåter mig att gräva ner mig i måleri och materialitet gör det bara bättre! Jag gillar hur fönstren samtidigt speglar omgivningarna och låter en se in, hur tiden har olika tempo inne och ute, fasaderna nöts sakta av väder och vind, medan ting skiftar snabbare i det vi glimtar genom fönstren; husens fasader står som monument över tiden då de byggdes och interiörerna över individerna som bebor dem. Men framför allt älskar jag att måla, och jag strävar hela tiden för att bli tekniskt bättre."

"Här visar jag små målningar, några av vilka närmast kan kallas miniatyrer, samt ett litet experiment med enklare, mer teckningsliknande målningar monterade i ramar klädda med tapeter och hyllpapper från samma tidsperiod."

www.elinbrissman.com

Galleri Langegården, Straumeveien 17 A, 5073 Bergen. Tlf. 41 42 09 50. Åpningstider: onsdag - søndag 12 - 16, og etter avtale.