Jan Erik Willgohs

Malerier

16. november 2013 – 22. desember 2013

Det er en kunstner med meget lang erfaring som åpner utstilling på Langegården. Siden Jan Erik Willgohs stilte ut her for første gang i 1985 som nokså nyutdannet kunstner, har han hatt et utall utstillinger i inn- og utland. Bare i løpet av det siste året, har han stilt ut i Oslo, Berlin og i Haikou, Kina.

Hans malerier er kjøpt inn til en rekke samlinger som Samtidsmuseet i Oslo, Bergen Kunstmuseum (nå KODE), Norsk Kulturråd og Statens Konstråd i Stockholm. Denne høsten ble det også klart at et maleri av Jan Erik Willgohs er valgt ut til å pryde diplomet for Nobels Fredspris, en utmerkelse som henger høyt. Willgohs har sin utdannelse fra Statens kunstakademi, Oslo; Konsthögskolan, Stockholm og Royal College of Art, London.

Kunstneren sier dette om sin kommende utstilling:

"På mange måter følger arbeidene meg som en skygge gjennom livet. De reflekterer det fokus jeg til enhver tid måtte ha, et fokus som har fått en alt mer tydelig retning. Det har sikkert også med en viss alder å gjøre, at mye kan velges vekk, og der gjenstår en kurs jeg velger livet skal bevege seg i.

Jeg har vært fascinert av tradisjonell kinesisk tenkning over kunstens funksjon, at den skal minne en på hva som er vesentlig i livet. Jeg ønsker stadig sterkere at bildene skal fremstå som livsbejaende, ikke som overfladisk glad-kunst, men som en positiv energi i farge og form.Da jeg ble bedt om å levere et forlag til diplom for årets Nobels fredspris, og mitt forslag siden ble valgt, føyet, eller passet dette inn i den innholdsmessige leien jeg uansett befinner meg i. Bildet som ble valgt, fremstilte skyformasjoner som steg opp over fjellkammen. Dette er et motiv som er brukt i flere av bildene på utstillingen på Galleri Langegården.

Motivene jeg bruker hentes fra nærmiljøet. Der er to hovedgrupper av bilder på denne utstillingen. Den ene henter sine motiv fra Fjøsanger-området, og rommer ofte trær, vann, fjell og himler i stadige og ofte voldsomme skiftninger. Den andre er hentet ut fra havet her vestpå, samt fra kysten i Sør-Kina. Bildene i denne gruppen er nesten bare lys på himmel og hav, uten objekter og andre gjenstander. Å arbeide med slike "tomme" motiver har vært en krevende øvelse. Der er også kommet inn en tredje motivkrets, med blomster. De er inspirert av opplevelser av epleblomstring i Hardanger og i egen hage, samt ferskenblomstringen i Sichuan i Kina."

Galleri Langegården, Straumeveien 17 A, 5073 Bergen. Tlf. 41 42 09 50. Åpningstider: onsdag - søndag 12 - 16, og etter avtale.