Esther Maria Bjørneboe

Malerier 2015, Et annet sted

6. mars 2015 – 29. mars 2015

Åpning i Galleri Langegården fredag 6. mars kl. 19-21.

Esther Maria Bjørneboe (f. 1971) er utdannet ved Institutt for farge, ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Hun har mottatt en rekke stipend og er innkjøpt av flere kommuner og fylkeskommuner, bedrifter og privatpersoner. I den senere tid har Bjørneboe gjennomført utsmykkingsoppdrag for blant annet Oslo Kommune og KORO.

I flere år har Bjørneboe også tatt oppdrag som rettstegner for NRK TV samt Dagbladet, Dagens Næringsliv, Morgenbladet, Aftenposten og Klassekampen.

På utstillingen i Galleri Langegården viser hun maleri på polycarbonatplater, som er en form for pleksiglass, i store format.

Bjørneboe om sine arbeider:

"Motivasjonen bak de formale valgene jeg gjør i denne serien, er ønsket om å sette fokus på den innholdsmessige lesningen av maleriet som natur, i seg selv; Maleriet som sted, parallelt med hva vi ellers omgir oss med.

Komposisjonene er på sett og vis abstrakte, men ved av bruk av repetisjon, retning og dybdevirkning i fargesammensetningene, nærmer maleriene seg beskrivelser av landskap. Det er denne vekslingen i hvordan vi leser maleriet jeg ønsker å understreke, og om mulig å skape en dualitet i fortolkningen; noe er gjenkjennelig og på samme tid fremmed.

Jeg benytter i disse arbeidene en teknikk hvor jeg maler på baksiden av polycarbonatplater (som er en slags pleksiglassvariant). Det vil si at maleriets forside blir speilvendt ut ifra hva jeg maler. Resultatet er at polycarbonatplatene (glasset) virker som en ferniss, en hinne, for fargene som er påført bak på platene. Dette medvirker til at lyset trenger inn i platenes overflate og ”løfter” fargens tilstedeværelse og gir den dybde."

Se også esthermaria.no.

Audun Lie (f. 1961) viser i samme periode akvareller i prosjektrommet.

Galleri Langegården, Straumeveien 17 A, 5073 Bergen. Tlf. 41 42 09 50. Åpningstider: onsdag - søndag 12 - 16, og etter avtale.