Erling Valtyrson

Bilde 0

Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde

Mezzotint – Kobbertrykk. Nye arbeider.

17. april 2021 – 9. mai 2021

 

Pga. smittevern blir det et maksantall på 10 gjester i galleriet til enhver tid og munnbind benyttes. Åpningstider er onsdag t.o.m. søndag 12 - 16.
ERLING VALTYRSON: ET VERDENSNAVN INNENFOR GRAFIKKEN

Det er en stor begivenhet når Erling Valtyrson (f. 1955, Ålesund) viser nye grafiske arbeider i Galleri Langegården. Valtyrson er kjent som en av våre fremste grafikere - nasjonalt og internasjonalt høyt anerkjent og verdsatt. Han har hatt et utall utstillinger i inn- og utland og har faste gallerier i New York, Paris, Montreal og Tokyo. Hans verk er innkjøpt til et stort antalll museer og samlinger - bl.a. Nasjonalgalleriet, Samtidskunstmuseet, KODE, Norges Bank, Musee Jenisch i Sveits, Bibliotheque Nationale, Paris og Dronning Sonjas samling.

Erling Valtyrson arbeider i den grafiske teknikken mezzotint, en mer enn 300 år gammel teknikk innen dyptrykk. At denne teknikken stiller ekstremt høye krav til håndverksmessige ferdigheter og nøyaktighet, er noe som verdsettes av kjennere innenfor grafikken - ikke minst i Japan, hvor grafikk er et medium som har svært høy status.

Mezzotint er spesielt egnet til å få fram gråtoner i alle nyanser, i tillegg til en dyp, sort flate som vanskelig oppnås i andre grafiske teknikker. Motivene i Valtyrsons bilder kan være stilleben, portretter eller scener med surrealistiske undertoner. Bildene er ofte dramatiske med sterke lys- og skygge effekter, der den helt sorte flaten har en sentral rolle i opplevelsen av bildets fortelling. 

 

 

Les professor i kunsthistorie Siri Meyers tekst og intervju med Erling Valtyrson: https://www.sirimeyer.no/kunstneren-forteller/morkets-mester/

Galleri Langegården, Straumeveien 17 A, 5073 Bergen. Tlf. 41 42 09 50. Åpningstider: onsdag - søndag 12 - 16, og etter avtale.