Kari Hjertholm

Bilde 0

Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde

Albedo

23. april 2022 – 15. mai 2022

 

Lørdag 23. april kl. 14-16 åpner to utstillinger i Galleri Langegården:

Kari Hjertholm: Albedo

Aurora Solberg: Elysion

 

I hovedrommene vises utstillingen «Albedo», med nye tekstile arbeider av Kari Hjertholm. Kari Hjertholm (f. 1954, bor og arbeider i Bergen) har studert tekstil ved Kunst og Håndverkskolen i Bergen, og maleri ved Vestlandets Kunstakademi og Valands Konsthögskola i Göteborg. Hun har hatt flere separatutstillinger og ellers deltatt på en rekke utstillinger, blant annet flere ganger på Høstutstillingen. Hjertholm’s arbeider er innkjøpt til blant annet Bergen Billedgalleri og Vestlandske Kunstindustrimuseum (Kode), Kunstindustrimuseet i Oslo og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim. Hun har mottatt flere stipend gjennom årene, deriblant Statens Garantiinntekt, og hun har stått for flere utsmykninger.


Hjertholm skriver om sin utstilling: 

 

"Et bakteppe for arbeidene handler om klimaendringene i nord; abstrahert og bearbeidet. Verkenes overflate er laget ved teknikken tufting. Løkker av tynn tråd danner en hinne over et bakgrunnsmateriale.


Sitater fra norsk polarinstitutt: Oppvarmingen i Arktis skjer tre ganger så fort som det globale gjennomsnittet. Dette skjer i stor grad på grunn av at smelting av snø og is gir en mørkere overflate og dermed økt opptak av solenergi i disse områdene (albedoeffekten). 
Konsekvenser er bl.a. at havisen smelter og påvirker strålingsbalansen i det globale klimasystem. 
Isbreene smelter og bidrar sterkt til havnivåstigning. 

Navnet Arktis kommer fra det greske ordet Arktos, som betyr bjørn.
Isbjørnen har et tykt underlag og lange hule dekkhår som hjelper med oppdrift  under svømmeturer. Temperaturen øker og det blir mindre havis. Det får konsekvenser for dyr som er avhengige av isen.   
Isbjørnen har mistet mye av leveområdet sitt da den bruker havisen for å finne mat. 

På Vestlandet har temperaturøkninger bl.a. ført til en stor økning av heftige nedbørsmengder, som vi har nok av fra før. Vann og hyppige skiftninger av temperatur fører bl.a. til store steinsprang fra bratte fjellvegger langs vegene. Folk som kjører kikker engstelige opp for evt. å kunne lokalisere et begynnende steinsprang. 
Det samme gjelder snøen som legger seg i ulike usikre lag fordi temperaturen skifter brått. Snø- og steinras er blitt til en vanlig fare."

 

Hjertholms utstilling er støttet av Billedkunstnernes Vederlagsfond, Kulturrådet og Regionale midler, utstillingsstipend.

 
 

Aurora Solberg: Elysion

 

I prosjektrommet vises utstillingen «Elysion» av Aurora Solberg:

Aurora Solberg (f. 1987, bor og arbeider i Bergen) har sin utdannelse fra Kunstakademiet i Trondheim og Kunsthøgskolen i Bergen. Hun har deltatt på og initiert flere utstillinger, og har blant annet gjort en større utsmykning for Bybanen i Bergen.


Aurora Solberg jobber med vannbaserte maleriteknikker. Hun ønsker å skape et visuelt rom der betrakteren kan kontemplere over- og miste seg selv i det ordløse. Maleriene er ikke direkte avbildninger av motiver eller landskap - de forteller heller om Solbergs sanselige opplevelse av verden rundt seg, eller en drøm om noe som ikke finnes enda. 

 

Se også: aurorasolberg.com

 

Galleri Langegården, Straumeveien 17 A, 5073 Bergen. Tlf. 41 42 09 50. Åpningstider: onsdag - søndag 12 - 16, og etter avtale.