Kjell Pahr-Iversen

Bilde 0

Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde Bilde

Vekst og utbredelse - Nye verk

26. november 2022 – 18. desember 2022


Kjell Pahr-Iversen (f. 1937) er et av de største og mest sentrale navnene i norsk kunstverden, med innkjøp til Nasjonalmuseet og andre sentrale museer og samlinger. Pahr-Iversen arbeider med maleri, grafikk og tegning – og har utført monumentale glass- og veggmalerier til flere offentlige bygninger og kirker. Også utenfor Norge har han markert seg sterkt gjennom sitt lange virke – med en rad utstillinger i en rekke europeiske land og i USA, bl.a. en retrospektiv vandreutstilling i Spania og Frankrike. Utdannelsen førte ham vidt omkring: fra Kunsthåndverkskolen i Bergen (1957) til Kunstakademiet i København og Amsterdam og til Slade School of Art i London. Dansk kunst med navn som Asger Jorn har hatt stor betydning – i tillegg har bl.a. møtet med fransk kunst og sentrale personer i fransk kunstliv vært meget viktig. Pahr-Iversen er Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden - og er i dette sitt 85. år fremdeles særdeles aktiv som kunstner. Siden 1986 har Galleri Langegården vært Pahr-Iversens faste galleri i Bergen, dette er hans niende separatutstilling her.

Kjell Pahr-Iversen har siden 60-tallet i stor grad arbeidet med serier – ikke minst er «Ikon-serien» og «Herbarium-serien» meget kjent blant publikum. Hans malerier fremviser en fargekraft og en spenst som er helt særegen - bildene er umiskjennelige. På denne utstillingen vil han også for første gang i Bergen vise tegninger, en for noen ukjent side ved hans kunstnerskap.

Kunsthistoriker Lau Albrektsen skriver om arbeidene i «Herbarium»-serien: «I de seneste bildene er de plantelignende enhetene komponert av kraftige, linjært understrekede elementer. Tegningen angir en kraft og en klar tredimensjonalitet, som gjør dem potent svulmende. I tillegg opererer de med et visst rom rundt seg på billedflaten. Dermed ligger de ikke som før i en fortløpende flate omgitt av andre planteformer, men står oppreist ut fra egen styrke og sine enkelte komponenters løfte- og bæreevne. Bruken av aksentuerende farvekontraster og strek-effekter på de kraftige farveflatene gir det hele et virkningsfullt vibrerende uttrykk.»

Se også kunstnerens nettside, med detaljert oversikt over hele hans lange virke: https://www.pahr-iversen.no

For verksliste med bilder og priser, send mail til langegaarden@gmail.com

Utstillingen står til 18. desember.

Galleri Langegården, Straumeveien 17 A, 5073 Bergen. Tlf. 91 56 67 88. Åpningstider: torsdag - søndag 12 - 16, og etter avtale.